'Månedens refleksion' er en lille månedlig skrivelse, som debatterer et aktuelt emne.

Vælg år til venstre og måned herunder.

 
2018 - 09


Ytringsfriheden er (stadig) under pres!Når man snakker med repræsentanter for de faglige organisationer om ytringsfriheden, giver de ikke sjældent udtryk for, at det er blevet sværere og sværere at få ledere eller fagpersoner til at stå offentligt frem og ytre sig om de konkrete udfordringer, som de undertiden oplever i forbindelse med deres bestræbelser på at tilrettelægge og udføre deres daglige arbejde så godt som muligt. Det samme lyder ikke sjældent fra tillidsrepræsentanter, som også selv tilkendegiver, at de selv holder lavere profil, end der godt kunne være brug for, til møder m.v.

Undersøgelser har vist, at der er en generel og landsdækkende udfordring, når det gælder ytringsfriheden i det offentlige. Forventningen om, at man så vidt muligt bør tale kommunale strategier og indsatser op, og ihvertfald iikke decideret ned, er ikke nedfældet som et håndfast vilkår. Men derfor kan den jo sagtens opleves som sådan.
Bagved det hele ligger blandt andet spørgsmålet om, hvordan vi bliver klogere på det, vi laver. Hvad der skal til for at vi bliver tilstrækkeligt opmærksomme på konkrete politiske, ledelsesmæssige og faglige udfordringer, så vi kan få dem bearbejdet på den mest hensigtsmæssige måde.

Set i den sammenhæng er ytringsfriheden utvivlsomt et af de konkrete greb. Åbenhed og transparens et andet. Og de to ting hører jo iøvrigt tæt sammen.
Derfor er det på tide, at vi begynder at tale ytringsfriheden op. At vi sætter ord på, i hvilke sammenhænge og med hvilket formål netop ytringsfriheden er et smaddergodt redskab til at blive klogere på den virkelighed, vi er fælles om.

Sådan at vi om 3-5 år kan opleve, at undersøgelser vedrørende ytringsfrihed i det offentlige viser, at 100 % af de offentlige ansatte tilkendegiver, at ytringsfriheden fungerer og at de ikke selv ville tøve med at benytte sig af den, hvis der var brug for det!