'Månedens refleksion' er en lille månedlig skrivelse, som debatterer et aktuelt emne.

Vælg år til venstre og måned herunder.

 
2018 - 06


Lidt om fodbold og livssyn..
VM i fodbold repræsenterer muligheden for at fejre et relativt enkelt spil, der rummer alle de ingredienser, der skal til for at begejstre ikke bare fodboldtosserne, men også alle dem, der sætter pris på kombinationen af et fællesskab baseret på 11 spillere og den individualisme, der også hører med, fordi fodboldspillere er lige så forskellige som alle vi andre. Derfor er der på hvert hold som regel en eller flere spillere, som vi i særlig grad forventer noget af til et VM.

For Danmarks vedkommende har det ved dette VM især været Christian Eriksen, de fleste har forventet noget særligt af, fordi han på sit engelske klubhold igen og igen har præsteret på et højt niveau. Imidlertid er Christian Eriksen, med enkelte undtagelser, forblevet uventet anonym.

Det skyldes måske delvist, at landsholdets træner, Aage Hareide, har dikteret en taktik med vægt på forsvaret af det ene point, som man altid har i baglommen, når kampene starter. Derfor har det danske landshold fremstået defensivt og uden den fremadrettede satsning på spillets muligheder, som netop en Christian Eriksen i Tottenham har nydt godt af. Det vil være synd at sige, at den 100% resultatorienterede strategi har givet os sprudlende dansk VM-bold. Eller bare noget i den retning.

Overfører man Hareide`s defensive vision for VM-fodbolden til livet iøvrigt, ville det betyde, at man først og fremmest skulle undgå at lave fejl i sit liv og derfor kun satse på livets mageløse mangfoldighed, hvis man var absolut sikker på, at man i forvejen havde garderet sig i hoved og røv. Ikke ligefrem noget specielt befordrende livssyn at begive sig ud i en uforudsigelig og mulighedsfyldt virkelighed med.

Succes i fodbold er derfor også først og fremmest, når det lykkes at få både holdet og dets individualister til at udnytter alle de til rådighed værende spillemæssige kompetencer fuldt ud. Hvis Danmark havde spillet bare en enkelt drømmekamp ved dette VM ville det efterfølgende have været det, som vi ville have snakket om.

Sådan er det nok også med livet for de fleste mennesker. Vi snakker jo ikke dag ud og dag ind om de fejl, vi har undgået at lave siden vi blev født.

Det er livet ganske enkelt for kort til.